2022: het jaar van jouw verhuizing?

Gepubliceerd op 12 januari 2022 om 12:51

De huizenmarkt is constant in beweging en voor jou als woningzoeker is het belangrijk op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Je wilt weten of de huizenprijzen nog verder blijven stijgen en wat de verwachtingen zijn voor het woningaanbod en de hypotheekrente voor 2022. Wij hebben het laatste vastgoednieuws vanuit diverse bronnen voor jou samengevat.

De verwachting is dat de huizenprijzen ook in 2022 en 2023 nog verder blijven stijgen, mede door de lage hypotheekrente. Het aantal woningaankopen zal door het beperkte aanbod dit jaar verder afnemen. Het is een belangrijk punt voor het nieuwe kabinet om het woningtekort terug te dringen. 

Huizenprijzen

De stijging van de huizenprijzen zullen naar verwachting minder hard gaan dan het vorige jaar. Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO geeft aan: "Dit komt vooral omdat het opdrijvende effect van de lage hypotheekrente meer en meer in de huizenprijzen verwerkt zit. Behalve van de rente krijgen de huizenprijzen ook enige steun van de lonen. De loonontwikkeling blijft positief dankzij de krapte op de arbeidsmarkt en het economisch herstel dat in het verschiet ligt als de lockdownmaatregelen eenmaal zijn teruggedraaid.

Het aantal woningaankopen zal, door het beperkte woningaanbod, het komende jaar verder afnemen. Na een daling van 5% in 2021 volgt een daling van 10% in 2022. Daarna kan in 2023 een herstel volgen. We denken aan een stijging van 5%."
Zowel ABN AMRO als andere banken en geldverstrekkers merken dat er minder vraag is naar nieuwe hypotheken


Woningaanbod
Momenteel staan er nauwelijks woningen te koop. In het derde kwartaal van 2021 was de woningvoorraad kleiner dan 17.000 woningen, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars. De krapte-indicator, die aangeeft uit hoeveel woningen kopers kunnen kiezen, stond in het derde kwartaal van 2021 op 1,5 woning. Eigenlijk hebben kopers dus geen keus: wie iets geschikts vindt, moet snel beslissen. De door de makelaars verkochte woningen stonden gemiddeld 23 dagen te koop.

Hoge koopsommen
De aankoopprijzen gaan nog steeds door het dak. Acht op de tien kopers biedt ver boven de vraagprijs waardoor de prijzen blijven stijgen. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in november 2021 € 404.000. In november 2020 lag de gemiddelde verkoopprijs € 60.000 lager. Vooral jongeren en starters lukt het nauwelijks om een huis te kopen. 

Speerpunt nieuw kabinet: woningtekort terugdringen
Het kabinet heeft in het coalitieakkoord de jaarlijkse ambitie opgeschroefd van 75.000 naar 100.000 nieuwe koop- en huurwoningen. Zo moeten de 1 miljoen woningen, die volgens de prognoses in de komende tien jaar nodig zijn om het woningtekort in te lopen, binnen bereik komen. Verder is er nog veel onduidelijk en wachten we de nieuwste ontwikkelingen af.

Jongeren actiever op de woningmarkt 
Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat jongeren het afgelopen jaar wat actiever zijn geworden op de koopwoningmarkt. Experts schatten in dat zij genoegen nemen met minder huis voor hun geld. Ze gaan dus over het algemeen kleiner wonen of gaan voor een minder populaire locatie. 

Alles uit de kast?
Gebleken is dat het zoekverkeer op Funda en het aantal bezichtigingen al een paar maanden afneemt. Uit enquêtes in opdracht van Vereniging Eigen Huis blijkt ook dat bijna driekwart van de Nederlanders het nu een ongunstige tijd vindt om een huis te kopen. Ook wij merken dat woningzoekenden moe worden van het misgrijpen en soms zelfs een rustpauze in de huizenjacht inlassen. Ze vinden de prijzen te hoog en wachten even af hoe de woningmarkt zich gaat ontwikkelen. Een ander deel van de huizenzoekers blijft volhouden en haalt juist alles uit de kast omdat ze het huis gewoon heel graag willen. De lage rente werkt daarbij psychologisch; 10.000 euro erbij scheelt nauwelijks in de maandlasten.

Advies aan woningzoekers: neem een aankoopmakelaar in de hand
In deze woningmarkt is het echt een must een ervaren aankoopmakelaar in te schakelen. Om jou te adviseren bij jezelf en je budget te blijven. Onze makelaar, Natasja Tanis-van Doorn loopt dagelijks 'in het veld' en heeft volledige focus op aankoopbegeleiding. Zij weet jou daarom als geen ander bij alle stappen te adviseren, de kansen in te schatten, mogelijkheden toe te voegen en jou het makelaarswerk uit handen te nemen.
Neem vrijblijvend contact met ons op, wij horen graag jouw verhaal. 

bronnen: AbnAmro I Rabobank I Vereniging Eigen Huis I NVM I CBS I Kadaster

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.