Briesje

Gepubliceerd op 13 mei 2022 om 10:30

In het eerste kwartaal van 2022 stonden er meer woningen te koop dan in het laatste kwartaal van 2021. Er werden minder huizen verkocht en er werd een lagere prijsstijging gemeten. Betekent dit dat de oververhitte woningmarkt aan het afkoelen is? Dat de hectiek en gekte voor potentiële kopers afneemt? En dat er misschien minder overboden hoeft te worden? 

Als prognose voor dit jaar hebben deskundigen (banken, economen) hun meningen en verwachtingen uitgesproken en ook alweer bijgesteld. De vraag naar koopwoningen is nog steeds groot en gezien de nog altijd lage hypotheekrente en ruime schenkingsvrijstelling zou een verdere prijsstijging van de huizen ook in 2022 onvermijdelijk zijn. Aan de andere kant is door de oorlog in Oekraïne ook de onzekerheid toegenomen. Hier en daar loopt de huizenmarkt tegen grenzen aan; hoe ver willen en kunnen potentiële kopers gaan om een woning te bemachtigen?

Van Doorn Vastgoedadvies Briesje Woningmarkt

Inschattingen
De Nederlandse huizenmarkt is al krap. Wanneer ook de doorstroming van huizenbezitters naar een duurdere woning stopt, wordt het aanbod nog beperkter. De hoge huizenprijzen, de oplopende inflatie en het beperkte aanbod kan het sentiment op de huizenmarkt schaden. Als meer potentiële kopers afhaken, kan dit voor een afvlakking van de huizenprijzen in 2022 zorgen. De inflatie was al hoog en loopt naar verwachting nog verder op waardoor de hypotheekrente in 2022 sneller stijgt dan verwacht. Door de hogere maandlasten zullen huishoudens minder hypotheek kunnen krijgen, iets dat de huizenprijsstijging op termijn kan drukken. 
Het laatste nieuwsbericht d.d. 12 mei 2022 van de branchevereniging voor makelaars (NVM) informeert: "Het voorspellen van de ontwikkelingen op de koopmarkt is lange tijd niet zo lastig geweest door de mogelijke effecten van de Russische inval in Oekraïne op de (wereld)economie en de nauwelijks in te schatten ontwikkeling van de kapitaalmarktrente. De koopwoningmarkt zal echter ook in de komende kwartalen vermoedelijk niet in zwaar weer terecht komen." 

Jouw toekomst
De sleutel van jouw nieuwe woning én toekomst, daar doen wij het voor. Wil je gaan samenwonen, met het gezin verhuizen naar een groter huis of denk je juist aan 'downsizen'? Wij zijn nieuwsgierig naar jouw woonwensen en verwachtingen rondom de koop van een woning en begrijpen heel goed dat je daar vragen over hebt. Graag gaan wij met jou in gesprek over de mogelijkheden en de marktontwikkelingen binnen jouw zoekgebied. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.